Yeni Tucson, Türkiye’de 132 PS beygir gücünde 1.6 litre atmosferik direkt enjeksiyonlu ve 177 PS, turbo beslemeli T-GDI benzinli motorlarla satışa sunulurken aynı zamanda 185 PS, 2.0 litre common rail dizel seçeneğe de yer veriyor.
Yeni nesil 1.6 litre turbo beslemeli motor, 177 beygirlik gücün yanı sıra 265 Nm’lik maksimum tork değeri de sunuyor. 1500-4500 devirler arasında ortaya çıkan bu tork, dört tekerlekten çekiş sistemiyle beraber oldukça keyifli ve atak bir sürüş imkanı sağlıyor. Sadece çift kavramalı 7DCT şanzımanla sunulan dört tekerlekten çekiş sisteminin haricinde, 4×2 seçenek de sadece manuel vites opsiyonunda sunuluyor.
1.6 GDI 132 PS benzinli motor ile STYLE, STYLE PLUS ve ELITE donanım seviyeleri sunuluyor. 1.6 T-GDI 177 PS motor seçeneği ile ise STYLE, ELITE ve ELITE PLUS versiyonları kullanıcıları ile buluşturuluyor. 2.0 CRDi Dizel 185 PS motor ise en yüksek donanım seviyesi olan EXECUTIVE’le satışa sunuluyor.
Hyundai’nin Accent Blue ve i30 modellerinde de kullandığı 7 ileri çift kavrama teknolojisine sahip DCT şanzımanı, Tucson’un da en önemli silahlarından biri. Hyundai’nin ilk kez SUV segmentinde Tucson’la görev verdiği bu şanzıman, şehir içinde muazzam bir konfor ve yakıt ekonomisi sunarken aynı zamanda daha fazla performanslı kullanım isteyenler için de manuel modunu öneriyor.
Yeni 7DCT şanzıman, kullanım özellikleri bakımından kullanıcısına üstün bir konfor sunarken aynı zamanda çift kavrama sayesinde de sarsıntısız ve kesintisiz vites değişimleri gerçekleştiriyor. Örneğin, yüksek hızlarda motorun devrini düşük tutan bir üst dişli oranına sahiptir. Sürücünün tepkilerine göre 7DCT, geçişleri elektronik bir beyin sayesinde milisaniyeler içerisinde gerçekleştiriyor. Ayrıca CO2 emisyonu ve yakıt tüketimi, klasik otomatik şanzımanlara göre ciddi oranda azalma gösterirken buna zıt olarak performans da artmış oluyor.
Her iki koltuğun arasında yer alan sürüş modu (Drive Mode) butonuna basıldığında Sport konumuna geçiyor. Bu özellik sayesinde de tek bir tuşla daha geç vites değişimleri, farklı direksiyon tepkileri ve doğal olarak daha akıcı ve daha performanslı bir kullanım elde ediliyor.
Dört tekerlekten çekiş sistemi (4WD)
1.6 litre T-GDI benzinli motorun DCT’li versiyonları, kaygan zeminlerde ve virajlarda maksimum koruma sağlayan dört tekerlekten çekiş sistemi (4WD) ile sunuluyor. Sürüş zevkini de artıran bu sistem, normal yol koşullarında torkun yüzde 100’ünü ön tekerleklere iletirken aynı zamanda yüzde 50’lik kısmını da arka tekerlere gönderiyor.
Yol ve arazi şartlarına göre otomatik olarak çalışan çekiş sistemi, manuel olarak seçilebilen kilit modu (Lock Mode) sayesinde de torku 50/50 oranında eşit bir şekilde dört tekere iletiyor. 40 km/s hıza kadar çalışan bu sistem, özellikle off road kullanımlarda kullanıcısına yardımcı oluyor.
YÜRÜYEN AKSAM: Sürüş kalitesini ve dinamizmi artıran tamamen yeni bir şasi
Hyundai Tucson, sürüş dinamiklerinden ödün vermeden sürüş konforuna odaklanarak SUV müşterileri için özel olarak geliştirildi. Tamamen yepyeni bir platform üzerinde inşa edilen Tucson, aynı şekilde yeni bir süspansiyon sistemine de sahip. Etkileyici ve keyifli bir sürüş için geliştirilen süspansiyonlar, konfor ve performans dengesini en iyi şekilde sunarken hidrolik direksiyon da yerini aldığı modele oranla daha hassas ve hisli.
Ön süspansiyonlar, konforu artırmak ve darbeleri azaltmak için yeni helezonlara yer verirken McPherson gergi kolu sistemine de sahip. Rafine çok noktadan bağlantılı arka süspansiyon sistemiyse genel sürüş dinamiklerini geliştirmek için görev alıyor. Üst ve alt kollar ise genel olarak süspansiyon performansını artırmak için uzatılarak şasiye bağlanıyor.
Ayrıca Tucson yine konfor ve yol performansını optimize etmek için daha uzun bir dingil mesafesi (2670 mm) ve geniş iz açıklığına sahip. Yüksek hızlarda ve virajlarda daha fazla performans sunması adına geliştirilen yürüyen aksam Avrupa pazarı göz önüne alınarak karakterize edildi. Yüksek hızlardaki yol performansına ek olarak fren sisteminde de gelişim gösteren Yeni Tucson, önde 305 mm, arkadaysa 302 mm çapında diskler kullanıyor.
Yeni nesil elektrik motorlu direksiyon sistemi (MPDS) ise Tucson için özel olarak geliştirilen bir yazılım kullanıyor. Bu sistem de Avrupalı müşteriler düşünülerek geliştirildi. Viraj performansı ise 4WD değişken tork dağılımı ve ESC ile birleştirilerek Gelişmiş Viraj Çekiş Kontrolü (ATCC) ile destekleniyor. Viraj performansını artırmak için, kafadan kayma halindeyse yüksek tork doğrudan arka aksa uygulanıyor. Böylelikle aracın viraj kabiliyeti de maksimum şekilde kontrol altına alınmış oluyor.
Hyundai Tucson, 1.6 litre T-GDI ve 2.0 litre CRDI dizel motorlarda 19 inç’lik jantlar kullanırken 1.6 lt GDI ve T-GDI Style donanım seviyesinde ise 17 inç’lik alüminyum alaşımlı jantlara yer veriyor.
Dayanıklılık testleri dünyanın en zorlu yarış pistlerinden biri olarak bilinen ünlü Nürburgring Nordschleife’de gerçekleştirilen Yeni Tucson, her gün zorlu bir şekilde kullanılarak toplam 180 bin kilometre yol kat etti. Hyundai’nin kendine ait bir test merkezinin de bulunduğu Nürburgring, böylelikle Tucson’un direksiyon sistemini, frenlerini, süspansiyonlarını, lastiklerini, viraj ve yol performansını geliştirmesinde önemli bir rol oynadı.
ÜRETİM: Yeni Tucson, Çek Cumhuriyeti’nde üretiliyor
Hyundai, bölge pazarında etkili rol oynamak ve payını artırmak için Tucson’u Nosovice, Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikasında üretiyor. Yıllık olarak 330 bin adet üretim kapasitesi sunan Hyundai Çek Cumhuriyeti Fabrikası’nda üretilen Tucson’ların yüzde 90’ı yine Avrupa pazarına ihraç ediliyor.
Türk pazarında da satışa sunulan Yeni Tucson ülkemize Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikadan ithal ediliyor. Hyundai, Tucson modeliyle geleceğe yönelik önemli bir adım attı ve model ismini değiştirdi. Bir önceki ix35 adı sadece Avrupa pazarında geçerliydi ve diğer pazarlarda Amerika, Kore ve Asya ülkelerinde “Tucson ix” olarak sunuluyordu. Hyundai artık tüketiciler arasında ürün bilinirliğini artırmak adına tek bir isim kullanılmasını doğru buluyor. Bu sebeple tüm dünyada aynı isimle satılmasını uygun görerek adını Tucson olarak kullanmaya karar vermiş durumda. Bu sebeple tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’da da artık Tucson adı kullanılacak.
FİYAT VE YORUM: Hyundai’nin Avrupa’daki geleceği için önemli bir model
Güçlü markaların en yeni teknolojileri ve çekici dizaynlarıyla boy gösterdiği bu arenada Yeni Tucson, en iyiler arasında yerini korumaya devam edecek. Modern Premium marka felsefesi yolunda emin adımlarla ilerleyen Hyundai, Tucson ve onun gibi kaliteli gelecek nesil modelleriyle marka imajını da geliştirmeye devam ediyor.
Yeni Tucson, Türkiye’de 79.900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. 1.6 litre T-GDI Elite Plus 4WD seçenek 113.900 TL, 2.0 litrelik CRDI Executive ise 169.900 TL etikete sahip.
Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, Yeni Tucson’un satışa sunulmasıyla ilgili olarak, ”Dinamik çizgileri, güçlü motoru, yeni nesil güvenlik donanımları ile Hyundai markasının prestijini ve kalite çıtasını üst basamaklara taşıyacak Tucson modelimiz Türk hayranlarıyla nihayet buluşuyor.
Üstün teknoloji ürünü konforlu ve ekonomik 7 ileri DCT şanzımanı, Euro 6 normlarında 177 PS gücünde Yeni 1.6 Turbo GDI motoru, yenilenen ve ölçüleri büyüyen jantları, yeni güvenlik ve konfor donanımları ile 2015 yılının son 4 ayına damga vurmayı hedefliyor. Tucson bütün dünyada aynı isimle ve küçük detaylar dışında hemen hemen aynı görsel özelliklerle pazara sunuluyor. Henüz pazara çıkmadan sadece Avrupa’da 10.000, dünya genelinde 60.000 adet satış bağlantısına ulaşıldı. Şimdiden otomotiv için otorite kabul edilen Almanya’daki sektör dergilerince yapılan karşılaştırmalı testlerde en yüksek puanlarla birinci sırayı aldı.
Güvenlik, konfor, donanım ve iç hacmiyle rakiplerinin önünde yer alan Yeni Tucson, sürüş performansı ve yakıt ekonomisiyle öne çıkacak yeni DCT şanzımanı, çekiş performansını doruğa taşıyacak akıllı dört tekerlekten çekiş sistemi ile birlikte SUV C segmentinin yıldızı olmayı hak ediyor.” dedi.